Wet Blue – Waalwijk

Waalwijk licht in en rondom het centrum op in de kleur blauw: Wet Blue welteverstaan. De kleur van met chroomgelooid leer. Wat is Wet Blue en welke gedachte zit hierachter? Je leest het hieronder.

Wet Blue. Wet Blue is een lichtconcept, geïnspireerd op de rijke historie en nog steeds bloeiende leer- en schoenenindustrie van Waalwijk en de Langstraat. Het lichtconcept heeft als doel deze rijke geschiedenis in te zetten als unique selling point van Waalwijk en de ambities van de gemeente Waalwijk te ondersteunen op economisch, ecologisch en sociaal gebied. Eén van die ambities is het aantrekkelijker maken van het centrumgebied.

Kleur. Wet blue is de kleur van met chroomgelooid leer. Chroom is het meest gebruikte looimateriaal. Na het looien heeft het leer een lichtblauwe kleur, ook wel Wet Blue genoemd. Het leer is dan gereed voor verdere verwerking. Leer is een natuurproduct. Daarom heeft het leer na het looien elke keer een andere kleur Wet Blue. De ene keer neigt het gelooide leer meer naar de kleur blauw, de andere keer meer naar de kleur groen.

Lichtroute. Wet Blue komt tot uiting in een lichtroute die een aaneenschakeling vormt van kenmerkende gebouwen en objecten in Waalwijk die een link hebben met de leer- en schoenenindustrie. Zo worden onder andere het gemeentehuis, de Rabobank en de ateliers in de Hooisteeg aangelicht. Eén van de kenmerken van de lichtroute is dat deze steeds verder uit te breiden is. Op deze manier kunnen inwoners, ondernemers en winkeliers meedoen met de lichtroute. Wil je meedoen? Laat het me weten.

Gemeentehuis. Het gemeentehuis aan de Taxandriaweg kleurt ’s avonds Wet Blue. In het lichtontwerp is een koppeling gemaakt met de natuur. De natuur is van iedereen, zo ook het gemeentehuis van Waalwijk. De actuele temperatuur in Waalwijk bepaalt de kleur van Wet Blue. Hoe lager de temperatuur, hoe meer Wet Blue naar de kleur blauw neigt. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer Wet Blue naar de kleur groen neigt. Daarnaast bepaalt de luchtvochtigheid in Waalwijk de verzadiging van de kleur Wet Blue. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lager de verzadiging van de kleur Wet Blue.
De verlichting schakelt in om 18.00 uur of bij zonsondergang (wanneer dat na 18.00 uur is) en schakelt weer uit om 24.00 uur.

Rabobank. De Rabobank realiseerde een nieuw kantoor aan de Taxandriaweg. Van binnenuit is het nieuwe pand met wet blue elementen aangelicht. Ook in dit lichtontwerp zit een link met de natuur en de variërende kleur van met chroomgelooid leer. De Wet Blue lichtelementen veranderen gedurende een aantal uur geleidelijk van kleur. Deze verandering is elke dag hetzelfde, maar afhankelijk van het weer neem je het elke keer anders waar. Bij zonsondergang schakelt de verlichting in. Hoe korter de dagen, hoe langer je het licht kunt zien. Daarom kun je alleen op 21 december, de kortste dag van het jaar, de verandering van de lichtelementen in zijn geheel zien.
Om 24.00 uur schakelt alle verlichting weer uit.

Hooisteeg. In de Hooisteeg staan oude schoenmakershuisjes. Tegenwoordig in gebruik als ateliers. Op de huisjes is ’s avonds een projectie te zien van de gebruikers van de ateliers. Deze projectie is geïnspireerd op de bekende foto van de Goudmijn waarop de schoenmakers te zien zijn. Anno 2017 maakten we een nieuwe versie van deze foto met daarop de huidige gebruikers van de ateliers, gefotografeerd in dezelfde setting als de foto van toen. De projectie bestaat uit delen van deze nieuwe foto.

De projectie is onderdeel het plan om zowel de Hooisteeg en de Taxandriaweg meer bij het centrum van Waalwijk te betrekken. Daarbij hoort ook de realisatie van het toekomstige Krophollerpark. Met onder andere deze projectie betrekken we de Hooisteeg meer bij het centrumgebied. Om het goed aan te laten sluiten op het licht in het centrum en het nog te realiseren Krophollerpark, is de projectie op de ateliers subtiel. Zowel in lichtintensiteit als in welk deel van de foto zichtbaar is in de projectie. De Rabobank sponsort deze projectie als gift aan de gemeenschap vanwege de opening van hun nieuwe regiokantoor aan de Taxandriaweg én als eerste startschot voor de realisatie van de lichtroute door het centrum van Waalwijk.

Wet Blue Waalwijk - Afstudeeropdracht Arjen van der Cruijsen 2014
avdcruijsen

info@arjenvandercruijsen.com
+31 (0) 20 222 85 85